Останнім часом активісти та активістки моніторингової мережі Центру «Наш світ» повідомляють про випадки шахрайського «флешмобу», який поширився у соціальній мережі «В контакте», а саме у групах, де полюбляють тусоватися українські геї та інші МСМ. Схема дуже проста: шахраї від імені геїв розміщують оголошення про знайомства або самі відповідають на оголошення інших користувачів. У переписці вони намагаються дізнатися у жертви максимум інформації про її особисте життя, випитати побільше персональних даних: де і з ким живе, про батьків, сім’ю, роботу і таке інше. Потім доходить до сексуальних вподобань – про це теж дуже докладно. Нібито задля упевнення, що майбутня жертва не є «фейком» і дійсно має серйозні наміри, просять надіслати фото обличчя та «інтиму» з певною позначкою, яку вкаже шахрай. Як тільки інформація про «клієнта» максимально зібрана, жертві надходить повідомлення (частіше з іншого акаунту), що, якщо він не заплатить певну суму, зібрана про нього інформація, включаючи фото, буде розміщена на всіх «пабліках» його міста. Вже відомі випадки, коли такі аутинги дійсно відбувалися. До речі, саме тому шахраї найчастіше вибирають своїх жертв із невеликих міст, де всі знають один одного, хоч останнім часом не гребують і мегаполісами. Як не дивно, але розгублені геї частіше за все вирішують заплатити – нікому не хочеться щоби про нього дізналися в його маленькому містечку, та ще й побачили світлини «у всій красі». Негативними наслідками цього може бути що завгодно: розрив із сім’єю, втрата роботи, зміна місця проживання…

Чи можна якось впоратися з такою неприємною ситуацією? Перш за все, її краще попередити. Для цього не надавайте незнайомим особам свої персональні дані: справжні ім’я і прізвище, адресу проживання, місце роботи чи навчання, інформацію про родину та близьких і таке інше. Краще за все використовувати для такого роду знайомств спеціальний акаунт, де у «френдах» не буде тих, з ким Ви насправді знайомі. Не розкидайтеся своїми реальними фото, а надто такими, на яких водночас видно Ваше обличчя та «інтим».

Якщо Ви вже наламали дров та опинилися на гачку у шахраїв – не панікуйте. Спочатку спробуйте підтримати їхню гру та дізнайтеся більше реальної інформації про шахраїв. Це може бути номер телефону або номер банківської картки, на яку треба перевести гроші. Також варто запитати дані про власника картки під приводом перевірки, чи не помилилися Ви з номером.

Далі є декілька варіантів розгортання подій:

1) Ви можете сплатити ту суму, яку вимагають (як правило, від 1000 до 5000 грн.), але зовсім не факт, що Вас не будуть «доїти» знову – немає жодної гарантії, що інформація про Вас буде видалена.

2) Ви можете забанити зловмисника та видалити свою анкету. Однак, ми радимо спочатку зробити скріншоти листування з ним та з його анкети. Цілком ймовірно, що він виконає свою погрозу та розмістить у кількох пабліках інформацію про Вас. Навряд чи він буде це робити у всіх групах міста – скоріш за все, шахрай переключиться на інші жертви. Аутингові пости, скоріш за все, згодом видалять адміністратори цих пабликів, якщо там будуть інтимні фото або інші подробиці; втім, Ви самі можете написати адмінам, щоб вони це зробили, оскільки ці пости порушують Ваше право на приватність.

3) Ви звертаєтеся з заявою до поліції. Підставою для цього є статті 189 «Вимагання» і 182 «Порушення недоторканності приватного життя» у поєднанні зі статтею 163 «Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер» Кримінального кодексу України. Тільки в такий спосіб Ви можете попередити розголошення відомостей про своє особисте життя та притягнути винних до відповідальності. До речі, санкція за ст. 189 ККУ передбачає до п’яти років позбавлення волі, а якщо злочин скоєно повторно або за попередньою змовою групою осіб, – до семі років ув’язнення. Також в ході слідства можна подати позов про відшкодування Вам моральної шкоди, що може складати досить значну суму.

Повідомити про такого типу злочини (або інші правопорушення по відношенню до ЛГБТ) ви можете параюристів(ок) і активистів(ок) Моніторингової мережі Центру «Наш світ» на веб-сторінці https://gay.org.ua/monitoring-network/, а отримати безкоштовні поради щодо дій у критичних ситуаціях, правильного складання та подання заяви про кримінальне правопорушення до поліції – за номером «гарячої лінії» Центру «Наш світ»: (095) 273 03 09.

Читайте також: 
«Жарти» ненависті
ЗЛОЧИНИ НЕНАВИСТІ НА ҐРУНТІ ГОМОФОБІЇ / ТРАНСФОБІЇ – ЩО ТРЕБА ЗНАТИ
ЯК ОСКАРЖИТИ ПРОТИПРАВНІ ДІЇ АБО БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ ПОЛІЦІЇ
ЧИ МОЖНА ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ВІД ДИСКРИМІНАЦІЇ В ТРУДОВІЙ СФЕРІ?