ЯК ОСКАРЖИТИ ПРОТИПРАВНІ ДІЇ АБО БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ ПОЛІЦІЇ

14 Лютого, 2019 | Корисні правові знання для ЛГБТ, Моніторингова мережа, Наша діяльність

У попередньому матеріалі про реагування на злочини ненависті ми вже писали, яким чином слід оскаржувати бездіяльність працівників поліції в разі відмови у прийнятті заяви про правопорушення або невнесенні відомостей про таке правопорушення до ЄРДР. Зупинимося на цієї темі трохи докладніше.

На великий жаль, фактичний провал реформування поліції в Україні дає багато підстав для оскарження протиправних дій чи бездіяльності її працівників.

Протиправні дії чи бездіяльність працівників поліції можна умовно поділити на два типи:

– ті, які можуть відбуватися по відношенню до будь-якої людини (невнесення відомостей до ЄРДР, відмова у прийнятті заяви, зневажливе ставлення, катування тощо);

– ті що вмотивовані упередженим (дискримінаційним) ставленням до людини через її сексуальну орієнтацію або гендерну ідентичність (ті ж самі дії, що в першому типі, а також, наприклад, відмова урахувати мотив упередження при реєстрації / розслідуванні злочину ненависті, специфічні образи тощо).

У будь-якому разі скаргу на дії чи бездіяльність працівників поліції можна подати:

– керівнику органу Національної поліції, дії/бездіяльність співробітників якого оскаржуються, або керівнику вищого органу поліції;

– керівнику відповідного органу прокуратури;

– Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини.

Якщо дії чи бездіяльність працівників поліції були вмотивовані упередженим (дискримінаційним) ставленням через ознаки СОГІ, треба навести факти, які про це свідчать.

Що може бути корисним при подачі скарги на поліцію:

  1. У разі приховування фактів катування або інших видів неналежного поводження поліцейськими, керівник органу протягом доби з моменту отримання відомостей про такі факти зобов’язаний ініціювати проведення службового розслідування та притягнення винних до відповідальності (ч. 4 ст. 7 Закону України “Про Національну поліцію”).
  1. У відповідності до пп. 2.2.1 п. 2.2. Інструкції про порядок проведення службових розслідувань в органах внутрішніх справ України, затвердженої наказом МВС України №230 від 12.03.2013 р. (далі – Інструкція), службове розслідування проводиться […] у разі невиконання або неналежного виконання особами рядового і начальницького складу під час службової діяльності вимог чинного законодавства, що призвело до порушення прав та законних інтересів громадян або негативно вплинуло на забезпечення виконання покладених на ОВС завдань з охорони громадського порядку, боротьби зі злочинністю.
  1. На що варто звернути увагу в скарзі на дії чи бездіяльність поліції:
  • коротке викладення обставин, які свідчать про дискримінацію за ознаками СОГІ;
  • форма дискримінації відповідно до ст. 5 Закону України “Про засади запобігання дискримінації в Україні” (пряма дискримінація, непряма дискримінація, підбурювання до дискримінації, пособництво у дискримінації, утиск);
  • у разі порушення, яке мало місце зі сторони Національної поліції України, додатково вказати, які права було обмежено/порушено в результаті дискримінації:

– право на мирні зібрання (громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації (ст. 39 Конституції України));

– право на свободу і особисту недоторканність (кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність; ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом (ст. 29 Конституції України));

– право на ефективний засіб юридичного захисту (кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження (ст. 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 р.);

  • посилання на докази, які можуть підтвердити дискримінацію (письмові докази, аудіо- та відеозаписи тощо);
  1. Скарга подається керівнику органу Національної поліції, дії/бездіяльність співробітників якого оскаржуються, або керівника вищого органу поліції.
  1. Службове розслідування має бути завершене протягом одного місяця з дня його призначення начальником. У разі мотивованої необхідності визначений строк може бути продовжено начальником, який призначив службове розслідування (п. 5.1. Інструкції).
  1. Початок службового розслідування визначається датою видання наказу про його призначення. Завершення службового розслідування визначається датою затвердження начальником, який призначив службове розслідування, висновку за результатами службового розслідування (п.п. 5.2.-5.3 Інструкції).

У березні 2017 р. двоє геїв через гомофобне побиття опинилися у непритомному стані в столичній Лікарні швидкої допомоги. Пізно ввечері до них завітали працівники слідчо-оперативної групи Дніпровського РУНП та прямо у палаті почали опитувати їх про обставини нападу. Дізнавшись, що напад було скоєно через сексуальну орієнтацію постраждалих, співробітники поліції почали різко негативно ставитися до них та голосно і гомофобно ображати хлопців у присутності інших пацієнтів, чим ще й порушили право постраждалих на приватність. У Центрі «Наш світ», куди постраждалі звернулися по допомогу, їм допомогли скласти і подати відповідні скарги на протиправні дії працівників поліції до керівників поліції і прокуратури Дніпровського р-ну Києва, а також до Омбудсмана, яка взяла цю справу під свій контроль. Крім цього, про гомофобні дії поліцейських з’явилися публікації у ЗМІ. На жаль, через брак доказів і свідчень з боку інших пацієнтів палати, відкрити кримінальне провадження проти гомофобів не вдалося. Але було проведено службове розслідування, винних притягнуто до дисциплінарної відповідальності, а з особливим складом райвідділку проведено «профілактичну» бесіду.

Тож якщо ви зіткнулися з проявами свавілля або бездіяльності з боку працівників правоохоронних органів, особливо, якщо такі прояви були пов’язані з сексуальною орієнтацією чи гендерною ідентичністю, ви можете повідомити про них Моніторингову мережу Центру «Наш світ» та звернутися по правову допомогу за телефоном «гарячої лінії» Центру: (095) 237 03 09.

Читайте також:
«Жарти» ненависті
Загроза онлайн
ЗЛОЧИНИ НЕНАВИСТІ НА ҐРУНТІ ГОМОФОБІЇ / ТРАНСФОБІЇ – ЩО ТРЕБА ЗНАТИ
ЧИ МОЖНА ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ВІД ДИСКРИМІНАЦІЇ В ТРУДОВІЙ СФЕРІ?