ЗЛОЧИНИ НЕНАВИСТІ НА ҐРУНТІ ГОМОФОБІЇ / ТРАНСФОБІЇ – ЩО ТРЕБА ЗНАТИ

7 Лютого, 2019 | Корисні правові знання для ЛГБТ, Моніторингова мережа, Наша діяльність

Щороку моніторинг дотримання прав ЛГБТ людей в Україні, який проводить Моніторингова мережа Центру «Наш світ», показує, що злочини та інциденти на ґрунті гомофобії / трансфобії займають першу сходинку в антирейтингу порушень прав. Таких випадків стає більше, а прояви цього ганебного явища набувають нових форм. Чому та як українські ЛГБТ мають реагувати на них?

Що таке злочини ненависті?

За стандартами ОБСЄ (це єдина міжнародна інституція, яка встановила і намагається втілити такі стандарти), дії на ґрунті ненависті поділяють на два типи:

– злочини на ґрунті ненависті – це кримінальні правопорушення, вмотивовані ненавистю за певними ознаками (в нашому випадку гомофобією і трансфобією);

– інциденти на ґрунті ненависті – всі інші види правопорушень (в першу чергу, адміністративні), також вмотивовані гомофобією або трансфобією.

Злочини на ґрунті ненависті є крайньою формою дискримінації. Наразі за стандартами ОБСЄ існує дві законодавчих моделі оцінки таких злочинів:

– «модель ворожнечі» – злочинець при скоєнні злочину має обов’язково відчувати ненависть або

вороже ставлення, яке викликане однією із захищених ознак. Прикладами можуть бути напади ультраправих угруповань на ком’юніті-центри для ЛГБТ чи на активістів/ок саме через їхню громадську діяльність;

– «дискримінаційна модель» – злочинець навмисно обирає в якості жертви носія захищеної ознаки. За цією моделлю злочинець не обов’язково має відчувати ненависть до жертви. Прикладами можуть бути злочини корисного характеру проти чоловіків, які мають секс з чоловіками, коли жертва для пограбування або вимагання обирається через свою сексуальну орієнтацію чи ґендерну ідентичність.

Важливо пам’ятати, що жертвами злочинів на ґрунті гомофобії / трансфобії можуть ставати не

лише ЛГБТ, а й ті, хто асоціюється або пов’язаний зі спільнотою. Прикладами таких злочинів є побиття учасників і учасниць Маршу рівності-2017, які не відносилися до ЛГБТ, а також напад ультраправих на тренінг для психологів з питань гомосексуальності.

Ознаки злочинів на ґрунті ненависті:

– сприйняття жертви або свідків (будь-які ознаки чи відчуття упередженості);

– поводження злочинця (його гомофобні / трансфобні заяви, образи чи символи, у т.ч. графіті);

– характеристики жертви і злочинця (візуальні або інші ознаки належності жертви до ЛГБТ-спільноти, а злочинця – до гомофобних груп);

– шкода майну, що належить жертві або ЛГБТ-організації;

– місце, де чи біля якого стався інцидент пов’язане з ЛГБТ («плешка», місце мірного зібрання, комьюніті-центр тощо);

– відсутність попереднього конфлікту між жертвою та злочинцем, якій стався з інших (не гомофобних / трансфобних) мотивів;

– жертва обрана для скоєння будь-якого злочину саме через свою сексуальну орієнтацію або

гендерну ідентичність;

– злочинець чи злочинне угруповання раніше вибирали жертв із числа ЛГБТ;

– жертва перед злочином отримувала погрози чи образи через свою сексуальну орієнтацію

або гендерну ідентичність;

– напад був надмірно жорстоким, або нарочито образливим чи принизливим, включаючи

сексуальне насилля.

Цей перелік ознак не є вичерпним. Чим більше таких ознак буде мати той чи інший випадок, тим більше підстав вважати його злочином ненависті.

Що робити, якщо Ви стали жертвою злочину ненависті?

Мал. 1 Алгоритм дій якщо Ви постраждали від злочину на ґрунті гомофобії / трансфобії

Пояснення до малюнку 1:

  1. Якщо Ви стали жертвою злочину і отримали фізичні травми будь-якого ступеню тяжкості, треба негайно викликати «швидку» та зафіксувати отримані травми в лікувальному закладі.
  2. Якщо Ви стали жертвою злочину, треба негайно викликати поліцію на місце злочину та подати заяву про злочин працівникам поліції, які прибули на виклик. Не плутати заяву про злочин з наданням пояснень. Отримати від них талон-повідомлення (див. мал. 2) про отримання Вашої заяви.

Мал. 2 Талон-повідомлення

  1. Якщо працівники поліції, які прибули на виклик, не прийняли від Вас заяву про злочин, треба якомога швидше подати її до райвідділку поліції, бажано за місцем скоєння злочину.Працівник поліції, який буде складати відповідний протокол, має запитати Вас, чи був злочин скоєний з мотиву упередженого ставлення до Вас (п. 5 Протоколу). Якщо цього не станеться, Ви маєте право додати письмові пояснення про всі обставини, які вважаєте важливими для всебічного розгляду справи. Для ефективного та всебічного розслідування, не слід приховувати те, що злочин проти Вас було скоєно через Вашу сексуальну орієнтацію або гендерну ідентичність.В разі відмови в райвідділку прийняти у Вас заяву, Ви можете подати її у письмовому вигляді, відправивши її поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення.Протягом 24 годин після подачі заяви відомості про кримінальне правопорушення мають бути внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР), а орган досудового розслідування має призначити слідчого, відповідального за кримінальне провадження по Вашій заяві. Ці дані Ви маєте право дізнатися в тому райвідділку, куди подали заяву вже наступного дня.Номер запису в ЄРДР є ключовою інформацією для відстеження слідчих дій по Вашій заяві!Якщо протягом 24 годин після подачі заяви, відомості не були внесені до ЄРДР, слід звернутися зі скаргою на бездіяльність органу досудового розслідування до слідчого судді.
  2. Якщо під час злочину Ви зазнали тілесних ушкоджень, якомога швидше вимагайте від слідчого, або працівника поліції, який приймає заяву, направити Вас на судово-медичну експертизу для «зняття побоїв».
  3. Під час досудового розслідування Ви можете самі представляти свої інтереси як потерпілого, але заради ефективного та всебічного розслідування такої складної категорії справ, як злочини ненависті, та враховуючи халатне ставлення поліції та прокуратури до розслідування в більшості випадків, ми наполегливо радимо звернутися за захистом своїх інтересів до адвоката. Лише адвокат може представляти інтереси потерпілого під час досудового розслідування, включаючи своєчасне оскарження бездіяльності слідчого, подання клопотань тощо.
  4. Також буде не зайвим звернутися за допомогою до правозахисних організацій (ЛГБТ, або широкого профілю). В Україні її надають декілька недержавних організацій. Зокрема це Центр «Наш світ», Українська Гельсінська спілка прав людини та Харківська правозахисна група. Там Вам допоможуть не розгубитися та нададуть корисні поради щодо Ваших дій під час досудового розслідування. Якщо злочин проти Вас можна буде кваліфікувати як злочин ненависті, Центр «Наш світ» розгляне можливість надання Вам безкоштовного адвоката, включаючи розгляд справи в суді. Крім цього, Ви можете звернутися за правовими порадами до найближчого державного Центру безоплатної правової допомоги.

Навіщо захищати свої права?

Перш за все, Ви отримаєте моральне задоволення від того, що злочинців буде знайдено та покарано. По-друге, Вам, як постраждалому, може бути присуджено матеріальну компенсацію за понесену моральну та/або іншу шкоду, яка може складати декілька десятків тисяч гривень.

Крім цього, буде подано чіткий сигнал про те, що злочини на ґрунті нетерпимості неприйнятні у демократичному суспільстві та потребують окремого реагування з боку держави.

В разі, якщо Ви зіткнулися з проявами нетерпимості за ознаками сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності по відношенню до Вас чи Вашого оточення та бажаєте отримати безкоштовну правову допомогу, просимо повідомляти про таки випадки активістам і активісткам Моніторингової мережі Центру «Наш світ», або на телефон «гарячої лінії» Центру: (095) 273 03 09.

Читайте також:
«Жарти» ненависті
Загроза онлайн
ЯК ОСКАРЖИТИ ПРОТИПРАВНІ ДІЇ АБО БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ ПОЛІЦІЇ
ЧИ МОЖНА ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ВІД ДИСКРИМІНАЦІЇ В ТРУДОВІЙ СФЕРІ?